Logotype för Världsarvsgården Erik-Anders

Trädgården


Trädgården är en viktig del av vårt kulturav. Hur såg en trädgård på en Hälsingegård ut? Vilka växter och blommor fanns där? På Erik-Anders fanns några fruktträd och en syrénberså kvar. Med hjälp av äldre dokumentation, spår i marken och fotografier har vi kunnat återskapa trädgården. Köksträdgården anlade Grön Front år 2016 och är i sig ett konstverk i färg och form.

1920-tals trädgård

Trädgården är rekonstruerad i 1920-tals stil. Grusgången kantas av blomsterrabatter. Närmast huset avslutas dessa av Vippslide, en gammal trädgårdsväxt som är vanlig vid äldre gårdar. På försommaren när den blommar doftar den ljuvligt av honung.


Gången avslutas i andra ändan i en syrénberså. Närmast grusgången längst sidorna odlas gräslök.


Brandgul lilja, studentnejlika, pioner, åbrodd, akleja, höstrubeckia, krollilja, toppklocka, libbsticka och prästkrage är exempel på blommor att se i trädgården. Här finns också fruktträd och vinbärsbuskar.


Trädgården inramas med ett staket målat i fuluröd slamfärg med vita toppar i vit linoljefärg som var vanligt denna tid.


Köksträdgården


Köksträdgården bakom ekonomibyggnaden är som ett konsverk med vackra blommor och grönsaker i harmoni. Årets tema 2024 är lila.

Jätteverbena, purjolök, kronärtskocka, teff, blauhilde (lila bönor), Black cherry ( mörka tomater), lakritstagetes, temynta, jungfrun i det gröna, lila solrosor, blomman för dagen och självklart mycket sallad.

Erik-Anders lekstugan

På baksidan av ekonomibyggnaden på gården finns en miniatyr av Världsarvsgården Erik-Anders. Här kan barnen, ja hela familjen leka och mysa.


Bredvid lekstugan ligger köksträdgården och en stor gräsplan som passar barnen med spring i benen.


Det finns trädgårdsbord här så att möjlighet finns att handla något gott från Trädgårdskafeet och sitta här och äta.