Logotype för Världsarvsgården Erik-Anders

Hälsingegård Erik-Anders


Erik-Anders är en av sju hälsingegårdar som skrevs in på Unescos världsarvslista under namnet  "Decorated Farmhouses of Hälsingland" år 2012. Världsarvet, Hälsingegården ligger efter den slingrande byvägen Asta i Söderala socken och har en herrgårdslik arkitektur. Inne i huset ligger rummen i hela två rader och här finns en pampig festsal på övervåningen med imponerande bredd. Gården visar prov på inredningar från flera epoker, från 1850 - 1950. Erik-Anders har fått sitt namn efter Erik Andersson som lät bygga gården på 1820-talet. Han var bonde och nämdeman i Söderala socken. I dag drivs Erik-Anders privat av familjen Forssell.


Stora festsalen


Detta sägs vara ett av Hälsinglands vackraste rum. Rummet har en ovanligt påkostad interiör och speglar kanske de ambitioner och herrgårdsförebilder gårdens dåvarande ägare Erik Andersson hade. Här har den flitigt anlitade målarfamiljen Knutes målat marmoreringar i väldigt hög klass som harmonierar med kakelugnen och dörröverstyckerna.

Visning och entré


Erik-Anders tar emot förbokade grupper från den 1 maj - 31 oktober. Kostnad 5-15 personer 200 kr/person. För större grupper 150 kr/person. Boka på
info@erik-anders.se eller 072-728 79 41.


Guidade turer kl. 11.00 och kl. 15.00, 22 juni - 11 augusti. Pris 200 kr/vuxen, barn under 18 har fri entré.


På egen hand
Vill du utforska huset på egen hand kostar entrén 75 kr/vuxen.

Ett Världsarv


Det officiella namnet på Världsarvet Hälsingegårdar är ”Decorated Farmhouses of Hälsingland”. Världsarvet består av sju utvalda Hälsingegårdar vilka utsågs 2012 genom beslut av FN-organet Unesco. Det fokuserar på det som verkligen är unikt med gårdarna - att hälsingarna byggde fler och större rum för fester än bönder i resten av världen samt att det finns fler dekorerade interiörer i bondemiljö bevarade i Hälsingland än någon annanstans.

Världsarvsförklaringen gör gårdarna till ett kulturarv som delas av hela mänskligheten. Det som gör ett världsarv speciellt är det ”universella värdet” (Outstanding Universal Value, OUV). För Världsarvet Hälsingegårdar beskrivs det så här:


Unescos motivering juni 2012:


"De sju utvalda Hälsingegårdarna representerar en världsunik samling av mer än 1000 gårdar och ca 400 dekorerade rum på ursprunglig plats. Koncentrationen av välbevarade interiörer saknar motsvarighet.

Gårdarna visar hur oberoende bönder inom ett geografiskt begränsat område kunde kombinera en högt utvecklad byggnadstradition med en rik folklig konst i form av dekorativt målade interiörer speciellt för fest.

Gårdarna vittnar om en kultur som har försvunnit idag, men vars byggnader och interiörer med sina variationer, rikedom och kvalitet är exceptionellt väl bevarade och av enastående universellt värde."

Besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar


Besökscentret på Erik-Anders är din väg in till att utforska Hälsingegårdarna, ett av Hälsinglands mest kulturellt betydelsefulla arv. Ta del av vår utställning och guidade turer för att upptäcka den unika historien och arkitekturen bakom en av Hälsingegårdarna, som 2012 blev inskrivna på Unescos världsarvslista.


Vi är stolta över att vara ett besökscenter som sprider kunskap om Hälsingegårdarna. Vår ambition är att vara en plats där besökare kan inspireras, lära sig och dela med sig av sina egna upplevelser av detta enastående kulturarv.



Läs mer om Världsarvet Hälsingegårdar

Läs mer om Hälsingegårdar att besöka